Dýňovo – ovesná buchta

Ke spoustě potravin jsem si vypěstovala odpor jen proto, že mi byly servírovány stylem, na jez, musíš. Třeba dýňový kompot. Ta chuť byla podivná a na dlouhou dobu jsem dýni obcházela obloukem. Chutě se naštěstí mění a já jsem tuhle tykvovitou zeleninu vzala na milost. Každý podzim pak řeším, co ze zásobami z domova podniknu. Dýňová polívka, pečená dýně, to je klasika. Ne pečení je taky výborná. Přemýšlela jsem, co s ní a tak jsem googlila a trochu experimentoval a nakonec z toho vznikla velmi zajímavá dýňová svačina. Je to vlastně takový vláčnější flapjack. Díky MyBotanika jsem si zvykla do skoro všech jídel přidávat aspoň trochu proteinu a ani tento recept není výjimkou. Ten dýňový má sytě zelenou barvu (vyrábí se rozemletím dýňových semínek).

dyne01

Jelikož jsem neměla zrovna po ruce vejce, pátrala jsem, jak jej nahradit. Místo jednoho vajíčka tedy stačí namočit 1 lžíci chia semínek v 3 lžících vody, rozmixovat, nechat odstát  a je to.  A pokud místo kravského mléka použijete např. kokosové, mohou si pochutnat i vegani :)

  • ½ hrnku dýňového pyré
  • 1 banán
  • 3 lžíce medu (nebo více podle chuti)
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 lžíce dýňového proteinu (nemusí být)
  • hrst rozinek
  • hrst brusinek
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst dýňových nebo slunečnicových semínek
  • koření – skořice, mletý zázvor, hřebíček, muškátový oříšek
  • 1 lžíce chia semínek a 3 lžíce vody nebo 1 vejce
  • 1 hrnek rostlinného mléka např. kokosové
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ čaj. lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve jsem namočila Chia semínka ve vodě, nechala 15min odstát a pak rozmixovala.
  2. Pak jsem se vrhla na dýňové pyré. Použila jsem jednu středně velkou dýni hokkaido. Vydlabala střed, oloupala, nakrájela na plátky, zakapala trochu dýňového oleje a dala na 15min při 180°C péct. (Na buchtu mi vystačila polovina dýně, z té druhé jsem udělala polívku.)
  3. dyne02
  4. V jedné míse jsem smíchala všechny sypké ingredience, koření, ořechy, rozinky a brusinky.
  5. Ve druhé míse pak dýni, rozmixovaný banán, mléko, chia semínka a med.
  6. Pak jsem postupně smíchala obsah obou misek.
  7. Vylila do formy (30x20cm) vystlané pečícím papírem a dala péct na 180°C na 40min.

dyne03

Dobrou chuť :)

Advertisements

7 thoughts on “Dýňovo – ovesná buchta

  1. Tento recept byl posledním kusem dýňovo-ovesné buchty v naší domácnosti. Docela dost mi to chutná a tak vždy sežeru vše, co Zuzka upeče. Závody se však blíží a tak dostala zákaz, abych se vůbec vešel do dresu. :)

    Like

    1. Ahoj Evi, no to je dobrý dotaz. Jelikož jsme dvoučlenná domácnost, tak radši dělám menší množství. Nejčastěji používám zapékací mísu 31x21cm :) to tam dopíšu. Dík!

      Like

  2. Vzala jsem ji na víkend na hory a prošla nejen u Ondry….úspěch veliký, takže recept rozesílám dál :)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s